O rijeci Krupi

Santa je prirodna izvorska voda koja se puni tik uz izvor Krupe. Rijeka Krupa izvire pod južnim obroncima planine Velebit, nedaleko od zaselka Mandići, iz tipičnog krškog vrela i probija se kroz duboke usjeke u stijenama, donoseći vodu podzemnih tokova, od kiša i otopljenih snjegova. Već sam izvorišni dio toka malobrojni stanovnici učinkovito su iskoristili pa je rijeka skretana na rampe slagane od kamenja kako bi se osigurala visinska razlika potrebna za pokretanje brojnih mlinica i navodnjavanje škrtih baština.

Gotovo je nemoguće proći 50-ak metara bilo kanjonom bilo samim tokom rijeke, a da se pred vama ne otvori pogled ljepši od prethodnog od kojeg ste mislili da nema ljepšeg. Na svom kratkom toku Krupa je izgradila otprilike 19 slapova (računamo li kaskade Deveterca kao zasebne slapove) od kojih većina što visinom, što razvedenošću i oblikom spadaju među najljepše slapove u Hrvatskoj.

Rijeka Krupa ima svoju pritoku Krnjezu koja izvire iz ogromne spilje u podnožju Velebita i nakon kratkog toka ulijeva se u Krupu. Krnjeza je vjerojatno najkraća i najljepša rijeka u Hrvatskoj, duga svega 600m te na mjestima duboka i do  45 m.

Nizvodno od utoka Krnjeze stiješnjeni kanjon Krupe odjednom se otvara i pruža pogled na prostranu zatravljenu sedrenu barijeru zvanu Deveterac. Deveterac je dobio ime po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visokim 13m preko kojeg vodi Kudin most. Iako su posljednja dva lijeva luka znatno oštećena, Kudin most još uvijek prkosi vremenu i visokim vodama. Slijedi Panin buk nakon kojega se kanjon u području Veliča luke blago spušta, ali samo nakratko. Već kod vrha Punta, koji se oštro zario u rijeku primoravši je da svojim tokom opiše gotovo polovicu kruga, kanjon ponovo doseže zavidnu visinu stisnuvši rijeku stijenom podno Babinog grada u uzak tjesnac u kojem su se zaredala tri slapa od kojih su krajnji 12 metarski Babin slap i 8 metara visok Dragičevića buk. Ispod Dragičevića buka Krupa tvori slikovite izdužene sedrene pragove, pada preko još dva manja slapa, te na kraju predaje svoje vode Zrmanji.